O metodi

Gastroskopija (gornja endoskopija, ezofagogastroduodenoskopija – EGDS) je dijagnostičko-terapijski pregled jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva. Izvodi se endoskopom, instrumentom koji ima oblik savitljive dugačke cevi sa malom kamerom na vrhu. Endoskop se uvodi kroz usta do jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva, a kamera omogućava da se registruju promene u ovim organima.

Kada se izvodi gastroskopija?

  • Neobjašnjiv bol i nelagodnost u gornjem delu stomaka
  • Povraćanje krvi ili crna stolica
  • Gorušica i osećaj pečenja iza grudne kosti
  • Neobjašnjiv gubitak apetita i telesne težine
  • Uporna mučnina i povraćanje
  • Teškoće tokom gutanja

Kako se izvodi gastroskopija?

Pregled se izvodi u lokalnoj anesteziji (kada je pacijent potpuno budan i svestan) ili u kratkotrajnoj opštoj antesteziji - analgosedaciji (tokom koje pacijent nije svestan ali se vrlo brzo budi). Tokom procedure pacijent ne oseća nikakve tegobe, ali može biti neprijatna zbog nadražaja i refleksa povraćanja. Nakon uvođenja endoskopa kroz usta lekar posmatra izgled sluznice jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva, prokrvljenost ovih organa, postojanje zapaljenja, tumorskih promena i dr. Endoskop ne ometa disanje. Tokom procedure se uvodi vazduh u organe koji se pregledaju, te je nakon gastroskopije moguće da pacijent ima osećaj nadutosti što najčešće brzo prolazi podrigivanjem. Gastroskopija u proseku traje 5 - 15 minuta.

Tokom gastroskopije je moguće uzeti uzroke tkiva sa sumnjivih promena na dalju patohistološku analizu, ili izvesti određene procedure (uklanjanje polipa, zaustavljanje krvarenja, itd.).

Priprema pacijenta za gastroskopiju

U zavisnosti od tegoba, zdravstvenog stanja i pridruženih oboljenja, nakon zakazivanja intervencije pacijent dobija savet o pripremi za gastroskopiju.

Zakazivanje

Popunite formu ispod i naše osoblje će
vas kontaktirati u najskorijem roku.

Izaberite uslugu*

Datum*

Vreme*

Vaši podaci

Ime i prezime*

Broj telefona*

Email adresa

Vaša poruka

Doktori koji vrše pregled:

Doc. dr Dušan Popović

subspecijalista gastroenterologije

Assist. dr Sanja Dragašević

subspecijalista gastroenterologije

Kvalitet je najbolja preporuka.


Ugovora sa osiguravajućim kućama


© Copyright: Equilibrium Medical 2023 Sva prava su zadržana.

Zakazivanje