O metodi

Kolonoskopija je dijagnostičko-terapijska procedura koja omogućava pregled unutrašnjosti celokupnog debelog creva i završnog dela tankog creva. Izvodi se kolonoskopom, endoskopskim instrumentom koji ima oblik dugačke savitljive cevi sa malom kamerom na vrhu. Kolonoskop se uvodi kroz analni otvor, prolazi kroz debelo crevo sve do završnog dela tankog creva, a kamerom je moguće registrovati promene na sluznici ovih organa.

Kada se izvodi kolonoskopija?

  • Pojava krvi u stolici
  • Sumnja na zapaljenski proces sluznice debelog i tankog creva (kolitis, ulcerozni kolitis, Kronova bolest i dr.)
  • Sumnja na tumor debelog creva
  • Nejasni bolovi u stomaku
  • Smenjivanje perioda zatvora sa periodima dijareje
  • Preventivno: sa 50 i više godina starosti u cilju prevencije tumora debelog creva, kod pojave tumora debelog creva u porodici

Kako se izvodi kolonoskopija?

Kolonoskopija se izvodi u lokalnoj anesteziji (kada je pacijent potpuno budan i svestan) ili u kratkotrajnoj analgosedaciji (tokom koje pacijent nije svestan, ali se vrlo brzo nakon intervencije budi). Tokom izvođenja kolonoskopije pacijent leži na levom boku, a kolonoskop se uvodi kroz anus u debelo crevo. Kolonoskop je savitljva cev debljine kažiprsta, a lekar polako i pažljivo pomera kolonoskop ushodno, kroz debelo crevo do završnog dela tankog creva.

Tokom kolonoskopije se u crevo uduvava manja količina vazduha kako bi se bolje sagledala unutrašnjost creva. Zbog toga se posle pregleda može javiti osećaj nadutosti, koji obično traje do 30 minuta. Kolonoskopija u proseku traje oko 30 – 40 minuta.

Kolonoskopija omogućava i uzimanje malih uzoraka tkiva sa sumnjivih promena na sluznici creva za dalju patohistološku analizu, kao i izvođenje određenih procedura (npr. uklanjanje polipa).

Priprema pacijenta za kolonoskopiju

Za izvođenje kolonoskopije je potrebno da se debelo crevo potpuno oslobodi sadržaja, što se postiže dijetom i lekovima za pražnjenje. Postoje mala odstupanja kod pripreme pojedinih pacijenata za kolonoskopiju, kao što su dijabetičari, kardiovaskularni pacijenti, osobe na antikoagulantnoj terapiji i dr. Zbog toga je pre izvođenja kolonoskopije potreban pregled gastroenterologa, koji će na osnovu kliničkog nalaza i zdravstvenog stanja pacijenta odabrati najoptimalniju pripremu za kolonoskopiju.

Zakazivanje

Popunite formu ispod i naše osoblje će
vas kontaktirati u najskorijem roku.

Izaberite uslugu*

Datum*

Vreme*

Vaši podaci

Ime i prezime*

Broj telefona*

Email adresa

Vaša poruka

Doktori koji vrše pregled:

Doc. dr Dušan Popović

subspecijalista gastroenterologije

Assist. dr Sanja Dragašević

subspecijalista gastroenterologije

Kvalitet je najbolja preporuka.


Ugovora sa osiguravajućim kućama


© Copyright: Equilibrium Medical 2023 Sva prava su zadržana.

Zakazivanje