Procena rezerve koronarnog protoka (CFR)

O metodi

Procena rezerve koronarnog protoka predstavlja dijagnostičku metodu kojom se ispituje značajnost suženja na koronarnoj arteriji koja ishranjuje srce. U pitanju je bezbolna i neinvazivna metoda gde lekar uz pomoć ultrazvučne sonde registruje protok krvi koronarnu arteriju pre i nakon primene leka koji povećava protok kroz arteriju.

Kada se radi CFR?

Kod pacijenata koji imaju koronarnu bolest srca. Ukoliko je koronarni krvni sud značajno sužen, primena leka adenozina neće dovesti do očekivanog povećanja protoka krvi, što će lekar registrovati ultrazvučnom sondom.

Kako se radi CFR?

Na početku testa se pacijentu postavlja braunila u venu ruke gde će se ubrizgati lek adenozin. Lekar prvo ultrazvučnom sondom meri tzv. bazalni protok kroz koronarnu arteriju. Zatim se kroz venu ubrizga lek adenozin. Lekar istovremeno pomoću ultrazvuka prati da li je došlo do promene/porasta u brzini protoka krvi kroz koronarnu arteriju.

Ukoliko se brzina protoka krvi kroz koronarnu arteriju poveća > 2 puta, smatra se da je koronarna rezerva protoka očuvana.

Potencijalni rizici

Obavezno napomenite lekaru ako bolujete od astme, ukoliko Vam se nekada desio nagli pad pritiska ili se usporio srčani rad.

Lek adenozin širi krvne sudove i u drugim delovima tela. Zbog toga se može desiti da tokom primene leka osetite blagu glavobolju, toplotu u licu, da Vam se ubrza disanje, javi lupanje srca ili da osetite nesvesticu. Sve ove reakcije vrlo brzo prolaze sa prestankom davanja leka.

Priprema pacijenata

Dan pred planiran test ne treba konzumirati napitke koji sadrže kofein (kafu, čaj, koka-kolu, energetska pića, napitke koji sadrže čokoladu), ne treba jesti čokoladu i ne treba pušiti.

Zakazivanje

Popunite formu ispod i naše osoblje će
vas kontaktirati u najskorijem roku.

Izaberite uslugu*

Datum*

Vreme*

Vaši podaci

Ime i prezime*

Broj telefona*

Email adresa

Vaša poruka

Doktori koji vrše pregled:

Prof. dr Branislav Stefanović

subspecijalista kardiologije

Prof. dr Branislava Ivanović

subspecijalista kardiologije

Prof. dr Dejan Orlić

subspecijalista kardiologije

Prof. dr Miloje Tomašević

subspecijalista kardiologije

Prof. dr Slobodan Obradović

subspecijalista kardiologije

Doc. dr Marko Banović

subspecijalista kardiologije

Doc. dr Milan Dobrić

subspecijalista kardiologije

Doc. dr Vojislav Giga

specijalista interne medicine

Dr sci. med. Ivana Jovanović

subspecijalista kardiologije

Kvalitet je najbolja preporuka.


Ugovora sa osiguravajućim kućama


© Copyright: Equilibrium Medical 2023 Sva prava su zadržana.

Zakazivanje