Kako rešiti problem zatvora (opstipacije)?

Zatvor (opstipacija) se javlja usled poteškoća pri pražnjenju creva uz retke, tvrde i suve stolice. Glavni uzrok je sporo kretanje hrane kroz debelo crevo gde hrana duže boravi i u većoj meri se iz buduće stolice izvlači voda. Isto tako, štetne materije koje je potrebno izbaciti stolicom (fecesom) duže borave u crevu.

Ukoliko pitamo osobe koliko često idu u toalet radi „velike nužde“ – dobićemo prilično različite odgovore: od 2 – 3 puta dnevno, pa do 3 puta nedeljno. Zbog toga odsustvo pražnjenja creva tokom 3 dana nekoj osobi može značiti opstipaciju, a kod druge osobe predstavljati normalan ritam pražnjenja creva. Generalno gledano, kažemo da osoba ima zatvor ukoliko ima manje od 3 stolice nedeljno.

Zatvor je relativno čest problem; većina ljudi s vremena na vreme ima opstipaciju koja se reguliše pravilnom ishranom, unosom tečnosti i fizičkom aktivnošću. Problem nastaje kada postoji dugotrajan zatvor i kada osoba promenom životnih navika ne uspe da uspostavi normalan rad creva. U tim slučajevima je potrebno javiti se lekaru – gastroenterologu kako bi se utvrdio uzrok opstipacije.

Pregled gastroenterologa možete obaviti u poliklinici Equilibrium kod eminentnih stručnjaka iz ove oblasti.

PREGLED GASTROENTEROLOGA

8.000 RSD

Zbog čega se javlja zatvor?

Ukoliko Vas muči zatvor, postavite sebi sledeća pitanja: da li sam u poslednje vreme promenio/la svoj način ishrane? Da li se dovoljno krećem i da li unosim barem 1,5L tečnosti dnevno? Ukoliko je odgovor barem na jedno od ovih pitanja „da“, verovatno je to uzrok promena u pražnjenju creva. Naime, nepravilna ishrana siromašna vlaknima, bogata industrijski prerađenim namirnicama i „brzom“ hranom, nedovoljan unos tečnosti i manjak fizičke aktivnosti su najčešći uzroci zatvora.

Pored toga, pojedini lekovi mogu dovesti do opstipacije, kao što su lekovi protiv bolova, lekovi koji se koriste u lečenju visokog pritiska, epilepsije, depresije i dr. Isto tako, različita zdravstvena stanja mogu biti uzrok opstipacije, i to ne samo oboljenja crevnog trakta već i druga oboljenja. Zbog toga je izuzetno važno da potražite pomoć lekara ukoliko se opstipacija ne povuče a pokušali ste se sa svim savetovanim merama.

Kako se rešiti opstipacije?

Osoba koja ima problem sa opstipacijom mora napraviti prvi korak i prihvatiti zdrav način ishrane uz unos veće količine dijatetskih vlakana, unos dosta tečnosti i uvođenje fizičke aktivnosti u svakodnevnu rutinu.

Insistira se na dijetetskim vlaknima koja utiču na stolica bude mekša i olakšavaju praženjenje. Istovremeni unos vlakana sa dosta vode čini da vlakna nabubre što dalje stimuliše pražnjenje debelog creva. U hranu bogatu dijetetskim vlaknima ubrajaju se sveže povrće i voće, mahunarke i integralne žitarice. Kao narodni lek za opstipaciju često se navode suve šljive i drugo suvo voće uz veću količinu vode, koje mogu pokrenuti creva na rad. Pored toga, opstipaciju može pogoršati industrijski prerađena i „brza“ hrana zbog čega je potrebno svesti je na minimum ili izbaciti iz obroka.

Važno je korigovati loše navike – izbaciti duvan, umesto jednog ili dva velika obroka dnevno uvesti 5 – 6 manjih obroka. Naime, više manjih obroka ubrzava pokretljivost creva u odnosu na dva obilna obroka dnevno. Fizičku aktivnost prilagoditi zdravstvenom stanju i ličnim sklonostima. Svakodnevna šetnja od 30 – 45 minuta može imati povoljan efekat kako na crevnu pokretljivost, tako i na opšte zdravlje.

Isto tako, važno je ne ignorisati poziv na pražnjenje i ne odlagati ga. Ovo je još jedan faktor koji doprinosi pojavi opstipacije.

Ukoliko sve predložene mere ne pomognu, potrebno je obratiti se lekaru.

Pročitajte još

Gubitak apetita – koji su najčešći uzroci?

Saznaj više

Kako ublažiti simptome gorušice?

Saznaj više

Šta uzrokuje bolove u stomaku i da li su znak za uzbunu?

Saznaj više

Gastroskopija – kada se radi i kako se pripremiti?

Saznaj više

Bol u grudima može ukazivati i na probleme sa želucem

Saznaj više

Šta može biti uzrok bola u grudima?

Saznaj više

Kvalitet je najbolja preporuka.


Ugovora sa osiguravajućim kućama


© Copyright: Equilibrium Medical 2023 Sva prava su zadržana.

Zakazivanje