Zašto se javlja otok na nogama?

Otok ili medicinski rečeno edem javlja se zbog nakupljanja tečnosti u tkivima. Normalno u tkivima postoji određena količina tečnosti – vode, potrebna ćelijama da uobičajeno rade. Ukoliko se tečnost stvara u prevelikoj količini, ili postoji problem u uklanjanju tečnosti iz tkiva, rezultat je otok. Ponekad se otok javlja na malom delu delu tkiva, recimo na delu kože gde postoji ubod nekog insekta. U pojedinim situacijama otok može biti izražen tako da je otečeno celo lice, uvećano celo stopalo ili ceo organ poput jetre.

Otok se može javiti u bilo kom delu tela, ali se najčešće javlja na stopalima, skočnim zglobovima, potkolenicama i rukama.

Postoje brojni razlozi za nastanak otoka – neki su manje ozbiljni, a neki veoma ozbiljni. Zato je potrebno konsultovati lekara prilikom pojave otoka na nekom delu tela kako bi se ustanovio uzrok edema.

Da li otok uvek boli?

Ne mora. Otok nogu, stopala i drugih delova tela može biti potpuno bezbolan. Pacijent tada primećuje da se taj deo tela uvećao, i može osećati neku težinu i pritisak u otečenom delu tela. U slučaju izraženog otoka nogu mogu se javiti poteškoće prilikom hodanja. Često otok nekog dela tela ometa uobičajene svakodnevne aktivnosti. Isto tako, moguće je da se javi bol u otečenom delu tela, jer višak tečnosti može da pritiska živce koji tuda prolaze.

Koža koja pokriva otečeni deo tela najčešće je zategnuta i sjajnija nego u drugim delovima tela.

Zbog čega se javlja otok na nogama?

Vrlo često se osobe žale da su im noge otečene, teške i bolne. Otok se može javiti na stopalima, gležnjevima i/ili potkolenicama. Razlozi su brojni, a mi ćemo napomenuti neke od najčešćih:

  • Dugo sedenje ili ležanje predstavljaju čest razlog oticanja nogu. Tečnost se nakuplja u nogama pod uticajem sile teže. Kako se noge i mišići nogu ne pomeraju tokom dužeg sedenja ili ležanja, ni tečnost u nogama ne može da se “pogura” u vene i ka srcu. Zbog toga ostaje u tkivima formirajući edem.
  • Velike vrućine dovode do širenja krvnih sudova, te su vrlo čest razlog otoka nogu kada je temperatura vazduha visoka.
  • Oslabljeni zalisci vena nogu (tzv. venska insuficijencija). Vene nogu imaju zadatak da krv iz nogu vraćaju ka srcu. One rade suprotno sili gravitacije i u tome im pomažu zalisci, koji sprečavaju da se krv vraća unazad. Međutim, u slučaju oslabljenih zalistaka (valvula), dolazi do proširenja vena i nakupljanja tečnosti u nogama.
  • Oboljenja u okviru kojih se može javiti otok nogu su: srčana insuficijencija (srčana slabost), oboljenja pluća, jetre, štitne žlezde i dr.
  • Trudnice se često žale na otok stopala i nogu. Razlog tome je što materica u kojoj je beba, pritiska krvne sudove donjeg dela stomaka i dovodi do zadržavanja tečnosti u nogama.
  • Otok može biti neželjeni efekat pojedinih lekova, kao što su lekovi za smanjenje visokog krvnog pritiska (hipertenzije) ili lekovi protiv bolova.
  • Drugi uzroci otoka mogu biti: alergije, infekcije, ugrušak u krvnim sudovima, povreda, unos hrane koja sadrži puno soli (natrijuma), itd.

Kao što je rečeno, otok se može javiti kod bezazlenog, ali i usled veoma ozbiljnog uzroka. Zato se kod pojave otoka nogu savetuje poseta lekaru koji će ustanoviti uzrok. Hitno se javite lekaru ukoliko se pored otoka, javi bol ili promena boje kože otečenog dela tela, ukoliko se u otečenom delu kože pojavi otvorena rana, ako se javi otok samo jedne noge ili postoje problemi sa hodanjem.

Ukoliko se već lečite od srčanih problema, a pojavi se otok na nogama, otok stomaka ili poteškoće sa disanjem, obavezno se javite lekaru kardiologu.

Pregled kardiologa možete obaviti u poliklinici Equilibrium kod eminentnih stručnjaka iz ove oblasti.

PREGLED KARDIOLOGA

8.000 RSD

Kako se leči otok na nogama?

Lečenje na prvom mestu zavisi od uzroka otoka. Lekar će kroz razgovor sa pacijentom, fizikalnim pregledom i dodatnim analizama utvrditi uzrok otoka i savetovati dalje lečenje. Doktor će obaviti jednostavan pregled da ustanovi stepen otoka. Ukoliko pritisne prstom na otečeni region kože – javiće se udubljenje u koži. Dubina ovog ulegnuća kože, kao i brzina kojom se to ulegnuće povlači, ukazuju lekaru koji je stepen otoka u pitanju.

Ukoliko se edem javlja zbog oboljenja srca, pluća ili jetre, cilj će biti lečenje tog zdravstvenog stanja, što će dovesti i do povlačenja otoka.

Ukoliko je otok neželjena reakcija na neki lek, lekar može savetovati prekid unosa tog leka ili smanjenje njegove doze. U slučaju da se otok javi u sklopu alergijske reakcije, doktor će propisati terapiju protiv alergije.

Do smanjenja otoka može doći ukoliko dok sedite ili ležite, podignete nogu i postavite je na jastuk tako da se nalazi iznad nivoa srca. Na taj način ćete olakšati oticanje viška tečnosti iz noge ka srcu. Ukoliko je otok nogu posledica dužeg sedenja ili stajanja, od koristi mogu biti kratke šetnje. .

Lekar može savetovati specijalne kompresivne (suportivne) čarape koje pritiskaju nogu i sprečavaju nakupljanje tečnosti. U pojedinim slučajevima lekar može propisati lekove za izmokravanje (diuretike) koji pomažu u uklanjanju viška tečnosti.

Svakako ono što prija svakom organizmu jeste zdrav stil života, raznovrsna ishrana, smanjenje unosa soli, normalizacija telesne težine uz izbegavanje alkohola i pušenja.

Kvalitet je najbolja preporuka.


Ugovora sa osiguravajućim kućama


© Copyright: Equilibrium Medical 2023 Sva prava su zadržana.

Zakazivanje