Call Centar 09 - 20
Šećeri, belančevine i masnoće (lipidi) predstavljaju glavne materije koje izgrađuju naše ćelije i organe. Svi oni obavljaju korisne funkcije u našem telu i potrebno je da ih imamo dovoljno, ni premalo ni previše. Ovo se odnosi i na masnoće, gde se ubraja holesterol.
Iako se za holesterol uglavnom vezuju negativne karakteristike i štetni efekti po zdravlje, holesterol je veoma važan jer učestvuje u izgradnji omotača (membrana) svih naših ćelija. Isto tako, holesterol je neophodan za stvaranje tzv. steroidnih hormona - polnih hormona (estrogena i testosterona) i hormona nadbubrežne žlezde važnih za pravilan metabolizam šećera, natrijuma i vode u našem telu. Bez holesterola ovi hormoni ne bi mogli da se stvaraju.
Kada ga ima previše. Kada je višku, holesterol može da se nakuplja u zidovima krvnih sudova i da stvara naslage masnoća. Vremenom te naslage mogu postati sve deblje, zid krvnog suda sve krući i uži, zbog čega krv sve teže protiče. Ovaj proces se naziva ateroskleroza.
Naslage na krvnim sudovima (plakovi) su skloni oštećenju i pucanju. Na mestu pucanja plaka se može stvoriti krvni ugrušak koji može u potpunosti zaustaviti protok krvi kroz taj krvni sud. Ovo je posebno važno u krvnim sudovima koji ishranjuju srce i mozak. Zaustavljanje dela krvotoka u ovim važnim organima može dovesti do srčanog i moždanog udara.
Kada želite da proverite vrednosti masnoća u krvi, lekar će preporučiti da se uradi tzv. lipidni panel, lipidni profil ili lipidogram. To su sve sinonimi za laboratorijsku analizu koja će Vam dati vrednosti najvažnijih masnoća u krvi: ukupnog holesterola, LDL holesterola, HDL holesterola i triglicerida.
Holesterol ne putuje „sam“ krvotokom, već je vezan za svoje transportere – lipoproteine. Vezivanje holesterola za određeni tip lipoproteina određuje koja će biti njegova funkcija. Tako postoji:
Trigliceridi predstavljaju još jednu grupu masnoća u krvi, čije povišene vrednosti takođe povećavaju rizik od oboljenja srca i krvnih sudova.
U većini slučajeva sami možemo da doprinesemo da vrednosti holesterola u krvi budu u željenim granicama. Postoje određene karakteristike i ponašanja pojedinca koji povećavaju rizik od povišenih vrednosti holesterola u krvi. Aktivno delujući protiv ovih faktora rizika održavamo normalne vrednosti holesterola, a ukoliko već postoje povišene vrednosti holesterola – pomažemo organizmu da ih vrati u normalne granice. Ovde spadaju:
Zbog toga su pravilna ishrana bogata voćem, povrćem i žitaricama, gubitak viška kilograma, fizička aktivnost, prestanak pušenja i ograničavanje (prestanak) unosa alkohola prva odbrana od visokih vrednosti holesterola u krvi.
Povišene vrednosti masnoća u krvi su najčešće posledica nepravilnih navika u ishrani i nezdravog stila života. Međutim, visoke vrednosti holesterola mogu biti nasledne. Dešava se da osobe koje se zdravo hrane i unose minimalne količine masti životinjskog porekla i drugih izvora holesterola, imaju povišene vrednosti holesterola koje ne mogu da regulišu ishranom i fizičkom aktivnošću. Uglavnom je tada u pitanju neki nasleđeni poremećaj u metabolizmu holesterola koga u krvi ima u višku. Njima lekar može savetovati lekove koji smanjuju stvaranje holesterola u jetri (statine).
© Copyright: Equilibrium Medical 2023 Sva prava su zadržana.