Kako da znam svoj rizik od srčanih oboljenja?

Lekari savetuju zdrav način ishrane, fizičku aktivnost, regulisanje vrednosti krvnog pritiska, masnoća i šećera u krvi kako bi srce i krvni sudovi ostali zdravi. Međutim, da li ste se nekada zapitali – koji je moj trenutni rizik da u narednih 10 godina dobijem srčani ili moždani udar? Ako je u pitanju veći rizik – da li ja tu mogu nešto da promenim?

Postoje brojni kalkulatori koji na osnovu Vaših karakteristika (starosti, vrednosti krvnog pritiska, masnoća u krvi i dr.) mogu proceniti rizik da se u narednih 10 godina javi kardiovaskularno oboljenje. Ovo se odnosi na pojavu koronarne bolesti srca, srčanog udara, srčane slabosti, pa čak i smrtnog ishoda usled srčanog oboljenja.

Šta određuje rizik od srčanih oboljenja?

Određene osobine, navike i vrednosti laboratorijskih analiza određuju koliki je naš rizik da dobijemo srčano oboljenje. Tako npr. visoke vrednosti masnoća u krvi, visok krvni pritisak i gojaznost predstavljanju faktore rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Na neke od tih faktora ne možemo uticati, kao što su starost, pol i pojava srčanih oboljenja u porodici.

Međutim, daleko je veći broj faktora rizika na koje možemo uticati, bilo menjanjem navika ili uzimanjem lekovima. Ako se ovi faktori rizika drže pod kontrolom – biće i manji rizik od pojave srčanog oboljenja u budućnosti. Ovde spadaju: krvni pritisak, vrednost šećera u krvi (kao i lečenje šećerne bolesti), vrednost masnoća u krvi (naročito holesterola), telesna težina, zdrava ishrana, fizička aktivnost, pušenje i stres.

Kako da izračunam svoj kardiovaskularni rizik?

Postoje brojni dostupni kalkulatori u koje unesete tražene vrednosti (npr. starost, vrednost sistolnog pritiska, LDL holesterola i dr.), i kalkulator Vam prikaže broj. Taj broj predstavlja Vaš kardiovaskularni rizik u narednih 10 godina, ukoliko ne promenite nijedan od faktora rizika.

Evropsko udruženje kardiologa (ESC) je u junu 2021. godine predstavilo novi algoritam za izračunavanje kardiovaskularnog rizika, SCORE2. Ovaj kalkulator se može jednostavno instalirati kao aplikacija na mobilnom telefonu i pomaže lekarima da izračunaju kardiovaskularni rizik svojih pacijenata.

Kako ne bi došlo do pogrešnog tumačenja ili unosa pogrešnih podataka, savetuje se da kalkulatore koriste lekari, a da pacijenti zajedno sa lekarom izračunaju svoj kardiovaskularni rizik.

Koji su podaci potrebni da se izračuna rizik pomoću SCORE2 tablica?

SCORE2 tablice rizika imaju polja zelene, žute i crvene boje, gde boja pokazuje mali, umereni i veliki rizik od pojave kardiovaskularnog oboljenja u narednih 10 godina. Potrebni su sledeći podaci:

  • Pol
  • Starost
  • Pušenje
  • Vrednost sistolnog („gornjeg“) pritiska
  • Vrednost non-HDL holesterola

Pored toga, važno je i u kom regionu Evrope živite. Izdvojena su 4 regiona Evrope na osnovu visine rizika (mali, umereni, visoki i veoma visoki rizik). Tako npr. Srbija spada u region veoma visokog rizika.

Ukoliko znam svoj kardiovaskularni rizik – šta dalje?

Ukoliko je Vaš kardiovaskularni rizik veći, lekar će Vam reći koji su sledeći koraci: u slučaju povišenih vrednosti krvnog pritiska ili masnoća, može savetovati lekove. Savetovaće svakako prestanak pušenja, zdravu ishranu bogatu voćem i povrćem, i fizičku aktivnost shodno Vašim godinama i utreniranosti.

Ukoliko se pridržavate ovih mera, neki od faktora rizika se može izgubiti pa možete zajedno sa doktorom ponovo izračunati svoj kardiovaskularni rizik. Verovatno će biti manji.

Pregled kardiologa možete obaviti u poliklinici Equilibrium kod eminentnih stručnjaka iz ove oblasti.

PREGLED KARDIOLOGA

8.000 RSD

Pročitajte još

Najčešći uzroci otežanog disanja

Saznaj više

Ubrzan rad srca može biti znak anemije

Saznaj više

Da li su lupanje i preskakanje srca razlozi za brigu?

Saznaj više

Zbog čega je važno lečiti visok krvni pritisak?

Saznaj više

Zbog čega je povišeni holesterol loš za srce i krvne sudove?

Saznaj više

Šum na srcu – da li je razlog za brigu?

Saznaj više

Kako prepoznati miokarditis?

Saznaj više

Kvalitet je najbolja preporuka.


Ugovora sa osiguravajućim kućama


© Copyright: Equilibrium Medical 2023 Sva prava su zadržana.

Zakazivanje