Kada aorta može da pukne?

Aorta je najveća arterija našeg organizma koja polazi iz srca i nosi krv bogatu kiseonikom i hranljivim materijama do svih ćelija našeg tela. Aorta je dugačak krvni sud koji prvo prolazi kroz grudnu duplju a zatim kroz stomak. Zid aorte može da se proširi i istanji, i ovakvo stanje nazivamo aneurizma aorte. Tako istanjen zid je skloniji pucanju, kada dolazi do unutrašnjeg krvarenja koje je životno-ugrožavajuće. Sve pacijente sa aneurizmom (proširenjem) aorte potrebno je pratiti na redovnim lekarskim kontrolama i lečiti kako ne bi došlo do pucanja (rupture) aorte.

Aorta se može proširiti u bilo kom svom delu. Ukoliko se javi proširenje na grudnom delu aorte, takvo stanje nazivamo aneurizma torakalne (grudne) aorte. Ukoliko se proširenje javi na stomačnom (trbušnom) delu aorte, ovo stanje zovemo aneurizma trbušne (abdominalne) aorte.

Zbog čega nastaje aneurizma aorte?

Jedan od glavnih razloga nastanka aneurizme aorte jeste ateroskleroza. Naime, ateroskleroza predstavlja nakupljanje masnih naslaga u zidu arterije, zbog čega one postaju krute, manje savitljive i sklone istanjenju zida. Važan faktor koji doprinosi pojavi proširenja aorte jeste visok i nekontrolisan krvni pritisak (hipertenzija). Krv koja se kreće pod većim pritiskom oštećuje zid krvnog suda, povećavajući šansu da se zid proširi i tako nastane aneurizma. Međutim, aneurizma aorte se ne javlja kod svih ljudi sa aterosklerozom i hipertenzijom.

Postoje i određena nasledna stanja koja povećavaju rizik da će se proširiti glavna arterija u našem telu. Tako osobe sa Marfanovim sindomom imaju urođenu slabost zida arterija i veći rizik od pojave aneurizme aorte.

Koji su simptomi aneurizme aorte?

Interesantno je da malo proširenje aorte koje se ne uvećava ili se polako uvećava ne mora davati nikakve simptome. S druge strane, veća aneurizma aorte ili proširenje koje se brzo uvećava može dati izražene simptome kao što su: oštar bol u leđima (kod aneurizme grudne aorte) ili dubok bol uz osećaj pulsiranja u predelu stomaka (kod aneurizme trbušne aorte), osetljivost ili bol u grudima i dr.

U slučaju pojave simptoma koji mogu ukazivati na postojanje aneurizme aorte, potrebno je javiti se lekaru kako bi se ustanovio uzrok bola u grudima, leđima ili stomaku. Lekar koji se bavi bolestima krvnih sudova i lečenjem aneurizme aorte je vaskularni hirurg. Pregled vaskularnog hirurga možete obaviti u poliklinici Equilibrium kod stručnjaka iz ove oblasti.

PREGLED VASKULARNOG HIRURGA

8.000 RSD

Kako se leči aneurizma aorte?

Glavni cilj lečenja aneurizme aorte jeste da se spreči njeno pucanje (ruptura). Lečenje zavisi od veličine proširenja krvnog suda i brzine rasta aneurizme. Tako se velike aneurizme, kao i aneurizme koje brzo rastu, najčešće leče hirurški. Ukoliko je proširenje aorte malo, lekar može savetovati kontrolne preglede i ponovljena snimanja (ultrazvuk, skener) kako bi se pratilo da li se aneurizma uvećava i kojom brzinom. Koliko često će se zakazivati kontrolni pregledi, ponovo zavisi od uzroka, veličine i brzine rasta aneurizme.

Ukoliko postoje stanja koja povećavaju rizik od proširenja i pucanja aorte, lekar može savetovati lekove. Tako u slučaju visokog krvnog pritiska, savetovaće se antihipertenzivni lekovi, kod osoba koje ishranom ne mogu da koriguju povišene vrednosti masnoća u krvi – savetovaće primenu lekova statina i dr.

Pročitajte još

Najčešći uzroci otežanog disanja

Saznaj više

Ubrzan rad srca može biti znak anemije

Saznaj više

Da li su lupanje i preskakanje srca razlozi za brigu?

Saznaj više

Kako da znam svoj rizik od srčanih oboljenja?

Saznaj više

Zbog čega je važno lečiti visok krvni pritisak?

Saznaj više

Kada posumnjati da je bol u grudima srčanog porekla?

Saznaj više

Zbog čega je povišeni holesterol loš za srce i krvne sudove?

Saznaj više

Šum na srcu – da li je razlog za brigu?

Saznaj više

Kako prepoznati miokarditis?

Saznaj više

Kvalitet je najbolja preporuka.


Ugovora sa osiguravajućim kućama


© Copyright: Equilibrium Medical 2023 Sva prava su zadržana.

Zakazivanje